21 maj, 2024

Goda Grilltillbehör

Tycker du som jag att det svåraste under grillsäsongen är att hitta på smarriga tillbehör till proteinet man lägger på grillen? Om så är fallet kommer här fyra förslag från mig.

Först ut är min absoluta favorit så här i färskpotatistider. Smaklig spis! /Å

Varm färskpotatissallad med italienska influenser
4-6 pers
1 kg nykokt färskpotatis
4 msk olivolja
2 msk smör
4-5 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
10 körsbärstomater
0.5 dl rostade pinjenötter
1/2 citron
1/2 kruka basilika
Svartpeppar och salt
Gör så här: Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna. Dela potatisen i mindre bitar, tryck ut dem i stekpannan och stek tills potatisen är varm och har fått en liten stekyta. Skiva rödlök och körsbärstomaterna, hacka vitlök och basilika. Blanda ner härligheten i potatisen innan du kryddar med salt, peppar, pinjenötter och river skalet av en halv citron över.

Ett annat supergott tillbehör är Pinsa. Ett sorts bröd du oftast hittar i köttdisken och bakar klart hemma.

Pinsa med mozzarella och basilika
4-6 pers
2 paket pinsa
1/2 dl olivolja
2 paket mozzarella
1/2 kruka basilika
20 körsbärstomater
Salt och svartpeppar
Gör så här: Lätt som en plätt gräddar du pinsan i ca 200 grader i 10 minuter med smulad mozzarella och olivolja. Toppa därefter pinsan med t ex soltorkade eller färska körsbärstomater och basilika. Krydda med salt och peppar. Njut.

På tal om ost älskar jag den i alla dess former och om du inte testat att grilla fetaost är det sannerligen dax!

Grillad fetaost med timjan
4-6 pers
300 g fetaost
2 tsk chiliflakes
2 msk olivolja
1/2 kruka timjan
1 msk flytande honung
Gör så här: Lägg fetaosten mitt på ett aluminiumfolieark. Ringla över olivolja och krydda med timjan och chiliflakes. Vik ihop aluminiumfolien till paket med fetaost och grilla ca 10 minuter. Ringla över flytande honung innan servering.

För den som försöker hålla ner kalori- och/eller kolhydratintaget vill jag tipsa om min shiratakasallad. Shirataki (eller konjaksnudlar) hittar du på den asiatiska hyllan och det finfina med shirataki är att de bara innehåller typ 10 kalorier per 100 gram och nära noll gram kolhydrater!

Het shiratakisallad med sparris
4-6 pers
3 paket shiratakinudlar
4 msk sesamolja
3 msk sambal oelek
3 msk japansk soya
4-6 vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1 burk vit sparris
1 vårlök
6 körsbärstomater
Romansallad
Gör så här: Skölj nudlarna i kallt vatten och låt dem rinna av i ett durkslag. Hacka vitlök och fräs den i en stor stekpanna/wokpanna tillsammans med sambal oelek. Torka av nudlarna med hushållspapper och tillsätt dem till vitlöksfräset. Tillsätt soya och fräs på tills det inte är någon vätska kvar. Servera med krispig romansallad och sparris. Toppa med sesamfrön, körsbärstomater och vårlök.

Till de här goda tillbehören grillade jag kamben och salsiccia. Men det är en annan historia. Smaklig spis! //Å

Ps. Fler goda tillbehör hittar du HÄR.

12 Kommentarer

  • Jajjemän!❤️

   Svara
 1. berit.cwarg@allt1.se'

  Åh så smarriga recept 🙂 Blir fetaosten rinnig eller håller den ihop? Tack för dina bra tips och att du får en bra dag!

  Svara
  • Fetaosten håller ihop! Sååå gott!
   Kram Å

   Svara
 2. aeriksson69@live.se'

  Allt ser jättegott ut. Tack för dina tips , Shiratakisallad ska jag testa i helgen tillsammans med kyckling.
  Tack för en fin blogg, har följt dig ett par år nu. Ha en jättefin onsdag.

  Svara
  • Tack snälla för dina fina ord. Hoppas du kommer gilla salladen. Kram Å

   Svara
 3. evaouffehemma@gmail.com'

  Godmorgon Åsa, håller med dig det svåraste är att variera tillbehören. Ofta blir det att karlarna står vid grillen och tar en öl hehe… Var hamnar man själv, i köket och skall fixa tillbehör och såser. Skall absolut testa dina förslag, tack. Har en rätt till dig som är så fräsch till grillat.
  Ta ett isbergsalladshuvud och dela på mitten, lägg snittytan nedåt och banka på med knytnäven, det skall bli lite sönderslagen och saftigt. Lägg på ett fat och salta och peppra. Riv skalet på en citron över och tryck ut saften av en halv. Oväntat gott för att vara så enkelt, kram Eva

  Svara
  • TACK, det måste testas! Kram

   Svara
 4. stina.widerholm@gmail.com'

  Vilken fin ny header!

  Svara
  • TACK snälla! Så glad jag blir. Kram

   Svara
 5. ekturessonlouise@gmail.com'

  Hur gick det med knölen?

  Svara
  • Mammografi och ultraljud imorgon…

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du gillar kanske även…

Livsstil

Oroväckande högt

Har hintat lite om det på Instagram, när jag besökt vårdcentralen för egen räkning, mitt blodtryck är nämligen oroväckande högt. Och har varit så en längre tid. Eftersom det ligger i min natur att inte vädra fara förrän det är fara och färde har jag känt mig lugn i...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Bob och Bittan

Familjen har spontant utökats och berikats med Bob och Bittan efter en heroisk insats av SuperSyrrans son Tim. SnyggBrorsan är mer orolig för lamor och kameler än sin systers höga blodtryck men stolt över sonen Elwins prestationer. Dessutom är EPA-traktorn äntligen...

Läs mer

Livsstil

Nationaldagsgalopp

En underbart fin tradition jag har är att fira Nationaldagen på Gärdet på Kungliga Djurgården i Stockholm. Dagen till ära rids ett antal lopp i Nationaldagsgaloppen, inför i runda slängar ca 50 000 nationaldagsfirare, och det är en folkfest utan dess like! Visste...

Läs mer

Livsstil

Rösta för ett fritt och säkert Europa

Kära vän, här hemma är det fullt upp med kaniner, högt blodtryck och valarbete in i det sista. Däremellan har jag haft ett par fantastiska dagar i Stockholm men mer om det senare. För viktigast av allt just nu är såklart att du har röstat! Personligen brinner mitt...

Läs mer

Livsstil

Panik Adoption

Okej, det här är så typiskt mig. Fullständigt oplanerat men sannolikt meningen och bra till slut. Men jag tar tar det från början... Efter en fantastiskt rolig 50-årsfest OCH grabbfest med Tim & Co på Sjöfällan samma dygn var jag ganska sliten i lördags. Därför...

Läs mer

Livsstil

Liv och Död

Älskade, underbara, fantastiska vänner och bekanta! TACK för allt stöd och omtanke inför dagens tuttkoll! Får erkänna att jag inte var särskilt kaxig när jag parkerat bilen och begav mig mot Mammografi avdelningen på Växjö lasarett i eftermiddags. På något sätt har...

Läs mer

Livsstil

Får inte ihop det

Så här ligger det till. Just nu får jag inte ihop livet så bra. Min dementa mor tar galet mycket energi och jag är sjukt trött och orolig för den nya knölen i bröstet. Därför har det varit väldigt tyst här inne den senaste veckan. Men imorgon ska tutten undersökas...

Läs mer

Livsstil

Bajs

Helgen har präglats av bajs, solsken, bajs, arbete, bajs, ryggskott, bajs, samarbete och bajs. Som du säkert förstår är det tyvärr bajs som har fått mest utrymme och med bajs menar jag de objudna trädgårdsgästerna som dyker upp på Sjöfällan varje morgon för att...

Läs mer

Livsstil

Då flyttar vi igen

Vet du hur trött jag är på att flytta? På mindre än ett år har jag själv flyttat från Växjö till Ör och därefter vidare till föräldrahemmet i Lidnäs. I samma veva har jag dessutom flyttat min ömma moder från Lidnäs till en lägenhet i Moheda och så sent som igår...

Läs mer

Livsstil

Baby Reindeer

Det har nog inte undgått många att Netflix nyligen släppt en verklighetsbaserad miniserie som heter Baby Reindeer. Serien handlar om en relativt misslyckad komiker som blir stalkad av en kvinna som han bjudit på cola där han arbetar som bartender. Den vänligheten...

Läs mer