11 februari, 2024

Handbok för Husmödrar och Italiensk Kyckling

Lovar, lovar, lovar att före- och efterbilder kommer upp här också men till er som tycker det är trist att jag bara lägger upp klipp från huset på Instagram, är den enkla förklaringen att det kräver betydligt mindre insats att filma en snutt i stunden, än att fotografera och lägga upp här.

Hur som helst trivs jag oroväckande bra allaredan och i fredags bjöd Mr X och jag in, de från byn, som arbetat med renoveringen tillsammans med mig. Det blev ett hejdundrande kalas som startade med korvgrillning hos oss och slutade med efterfest på Badvägen. Inte en bild blev tagen men jag måste säga att Lidnäs (och dess invånare) överraskar! Och särskilt kul är att många, likt mig, återvänt eller har någon form av anknytning till vårt lilla samhälle.

 

Inte heller igår blev det många bilder tagna eftersom det var fotoförbud under premiären av teaterföreställningen “Handbok för Husmödrar” på Regionteatern i Växjö!

Helt ärligt visste jag inte vad jag skulle förvänta mig när Niklas Borefors hälsade oss välkomna men “Handbok för Husmödrar”är verkligen en underbar uppsättning som jag rekommenderar varmt att du tar dig tid (och råd för blott 95 kronor) att se på Regionteatern i Växjö!

1955.
Ester är 19 år, har gift sig och fått flytta in i ett alldeles nybyggt hus. Med rinnande vatten i badrummet. Och elektrisk spis. Hon får gå från jobbet när hon gifter sig. Ingen frågade vad hon ville. Det var bara så det skulle vara. Nu har hon en ny roll. I hemmet.

En husmor i tre olika tidsåldrar. Från 50-tal till nutid flätas dessa olika tidsåldrar samman i en berättelse om Esters liv som hemmafru. Om ensamheten, den ekonomiska livegenheten och ”kvinnosjukdomar” som det ännu inte finns något namn på.

Med det svenska folkhemmet som fond skildras ett kvinnoliv, Esters, samtidigt som det berättar om alla de tusentals kvinnor som i tysthet alltid rörde sig lite i periferin, bakom spetsgardinerna, i förklädena och bland husmanskosten.

Mer information och biljetter hittar du HÄR!

Efter teatern följde min hårfagra vän/frisör/häxa/teatertant Malin med mig hem till byn där vi lagade mat och kollade Melodifestivalen tillsammans. Kvällens meny bestod av en kycklinggratäng inspirerad av Tareq Taylor och var mycket smaskens. Vill du ha receptet kommer det här!

Italiensk kycklinggratäng a´la Tareq Talor
1 kg kycklinglårfilé
Salt
Svartpeppar
1,5 dl vatten
3 dl grädde
1-2 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl soltorkade tomater
2 dl riven parmesan ost
1 msk hackad chili
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
2 msk maizena redning
10 körsbärstomater
1/2 kruka färsk basilika basilika

Gör så här: Dela kycklinglårfiléerna på hälften och bryn i smör i het panna. Krydda med salt och peppar. Fräs soltorkade tomater, chili och vitlök ett par minuter på medelhög värme, Tillsätt vatten, kycklingfond, kryddor och grädde. Rör sist i parmesanosten, smaka av med salt och svartpeppar och red eventuellt med maizena. Häll såsen över kycklingen i en ugnsfast form. Grädda i ugn ca 15 minuter i 200 grader. Toppa med skivade körsbärstomater och färsk basilika. Servera med pasta och sallad. Njut!

2 Kommentarer

  1. lottisp89@gmail.com'

    Kul titel på en teater. Hade jag bott närmre hade jag gått på den. Tack för receptet!

    Svara
  2. filles123@gmail.com'

    MUMS! Ska testas!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du gillar kanske även…

Recept

Goda Grilltillbehör

Tycker du som jag att det svåraste under grillsäsongen är att hitta på smarriga tillbehör till proteinet man lägger på grillen? Om så är fallet kommer här fyra förslag från mig. Först ut är min absoluta favorit så här i färskpotatistider. Smaklig spis! /Å Varm...

Läs mer

Livsstil

Bajs

Helgen har präglats av bajs, solsken, bajs, arbete, bajs, ryggskott, bajs, samarbete och bajs. Som du säkert förstår är det tyvärr bajs som har fått mest utrymme och med bajs menar jag de objudna trädgårdsgästerna som dyker upp på Sjöfällan varje morgon för att...

Läs mer

Livsstil

Då flyttar vi igen

Vet du hur trött jag är på att flytta? På mindre än ett år har jag själv flyttat från Växjö till Ör och därefter vidare till föräldrahemmet i Lidnäs. I samma veva har jag dessutom flyttat min ömma moder från Lidnäs till en lägenhet i Moheda och så sent som igår...

Läs mer

Livsstil

Baby Reindeer

Det har nog inte undgått många att Netflix nyligen släppt en verklighetsbaserad miniserie som heter Baby Reindeer. Serien handlar om en relativt misslyckad komiker som blir stalkad av en kvinna som han bjudit på cola där han arbetar som bartender. Den vänligheten...

Läs mer

Livsstil

Ännu en Jäkla Knöl

Så här är det. Jag försöker hålla humöret uppe. Fokusera på det som är bra istället för dåligt. Men ibland dippar det. Nyligen hittade jag nämligen en ny knöl i mitt vänstra bröst. Förra gången var det högra och likt då var jag tidigare i veckan på tuttkoll på...

Läs mer

Livsstil

New look upcoming

Idag har Inga-Lill och jag varit hos mästerfotografen Martina Wärenfeldt. Det är nämligen dags att ge bloggen en ny look. Även om jag älskar bilden jag har nu (på språng i grön jumpsuit och som Martina fotograferat och skapat) så är den minst fyra år gammal och jag...

Läs mer

Livsstil

Festen fortsätter

Just nu håller vi på att öppna upp vårt älskade Sjöfällan vid Helgahavet och jag nyper mig i armen av både vädret och vårt paradis. Morgonens vy gick inte av för hackor. Och inte frukosten heller.. Att öppna upp semesterparadiset fick mig dock att inse dess...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Fåfänga, Musfisar och Halleluja

Hur fåfäng får en man vara och hur många shots kan man dricka innan man bör skämmas? Denna gången avhandlas allt ifrån tältmöten till cirkus, en snuskdoktor, ögonbryn, träningsläger och smulpapper till veckans höjdare i form av whiskymässa och tjejhäng i Tylösand....

Läs mer

Livsstil

Kom och Boa med oss

Misstänker att jag inte är ensam om att "boa" lite extra mycket just nu när vårsolens strålar obarmhärtigt avslöjar allt som behöver sommarfixas både inne och ute... På fredag den 4 maj har Striddes Färghandel i Växjö öppet hus mellan 10 -18 så om du vill få tips...

Läs mer

Livsstil, Recept

Grill Kungar och Sallader

Jag har förstått att kvällens ämne bjuder på mycket igenkänning så vi tar det från början. Igår bestämdes att Mr X, SnyggBrorsan och jag skulle ha en mysig kväll och grilla tillsammans. Eftersom jag är mest flexibel i och med att jag arbetar hemifrån, erbjöd jag...

Läs mer