8 februari, 2024

Polisanmälan och Bedrägeri

Stackars lilla mor. Lyckligt ovetande om att jag just gjort en polisanmälan efter att ha spärrat hennes kontokort! Bakgrunden är att någon svinpäls på något sätt kommit över min ömma moders kontokort och internet-shoppat för några tusenlappar! Precis efter att hon fick in sin magra pension förra månaden.

Jag upptäckte det hela när jag skulle lägga in månadens betalning av hyra och omsorgsavgift, så det är inte omöjligt att svinpälsen sitter och väntar på nästa pension också! Frågan jag ställer mig är HUR I HELA HELVETE någon har mage att blåsa en stackars pensionär (eller någon för den delen) på dennes surt förvärvade stålar?! SKÄMS säger jag bara. SKÄMS!!!

På tal om något betydligt trevligare ligger nu den utlovade livevisningen av bottenvåningen uppe som en reel på mitt instagramkonto @azabrennander.se. Inom kort kommer även andravåningen. Kram Å

25 Kommentarer

 1. lottisp89@gmail.com'

  Jag håller med dig! Skäms!

  Svara
  • Tack, ja det kan de verkligen göra men har sannolikt inte vett till det. Kram

   Svara
 2. annemar@live.se'

  Min mamma råkade också ut för bedrägeri 😢😢😢 de sa att de skulle skydda hennes pengar för bedrägeri. Blev av med 74.000 kr. Avskyr verkligen dessa människor som gör detta. Hon har nu svårt att sova o mår allmänt dåligt.

  Svara
  • Fy fanken för skurkar!! Fick hon tillbaka pengarna? Förstår att hon blir orolig oavsett. Kram

   Svara
 3. evagrundberg@gmail.com'

  så ledsamt för din mamma. Nuförtiden känns det som att man kan inte lita på någon. Vet du hur det har gått till ? Måste nästan vara nån som tagit kortet och handlat och sen lagt tillbaka det.
  Hoppas det kommer fram vem den skyldige är.

  Svara
  • lhd58@icloud.com'

   Så tråkigt för alla som drabbas av detta. Ofta är de äldre väldigt godtrogna och lämnar sina uppgifter till obehöriga. Vet inte hur vi ska får bort detta elände. Det verkar inte hjälpa att anhöriga informerar, myndigheter informera.

   Svara
   • Ja det är verkligen förskräckligt!!!

    Svara
  • Kortet är försvunnet också, så sannolikt stulet men jag har spärrat. För jäkligt är det! Kram

   Svara
 4. stina.widerholm@gmail.com'

  Trist att du lägger upp bara på insta och inte på bloggen, hade verkligen sett fram emot att se huset efter renovering.

  Svara
  • Det kommer, jag lovar! Men jag har helt enkelt inte hunnit och orkat fotografera. Lite enklare med en snabb video på instagram. Håll ut så kommer det. Garanterar! Kram

   Svara
 5. sofia1.hed@gmail.com'

  Men vart har varorna levererats? Måste ju gå att spåra.
  De flesta kort kan man spärra för internetköp. Går lätt att ta bort sen om man själv ska handla något.

  Svara
  • Det har varken banken eller polisen kunnat se. Kortet är spärrat och det blir enbart kontanter för mor framöver.

   Svara
  • Ja det är för jäkligt!

   Svara
 6. anki_goran@hotmail.com'

  Jag såg Uppdrag granskning igår kväll om hur gamla människor luras på sina pengar. Det gjorde mig så fruktansvärt bedrövad och förbannad över hur någon kan göra så och sen sitta och säga att de inte bryr sig. På frågan om vad deras föräldrar tycker om att de lurar av gamla människor deras pengar svarade de att ”det skiter dom i”. Vart är världen på väg och har de inget samvete? Jag hoppas på karma och att de själva drabbas en dag.

  Svara
  • Kan bara instämma. Bedrövligt är det!!

   Svara
 7. cissijuhlin74@outlook.com'

  Såg på uppdraggranskning igår o man blir förbannad hur de bedrar pensionärer från Marbella. Helt sjukt.
  Kram till er🥰

  Svara
  • Het jäkla sjukt är det!!! Kramar tillbaka!

   Svara
 8. mumman43@hotmail.com'

  personligen har jag spärrat mitt kort: 0:- internetköp, uttag i automat 1.000:-/va, köp i butik 500:- osv.och absolut ingen swisch.
  Tror jag gjort allt för att skydda mig, men banditerna klurar säkert ut nåt. Har aldrig plånbok i handväskan, svarar aldrig på okända telefonsamtal eller mail, men ändå känner jag mig osäker. Det är ju faktiskt bankerna som skapat alla rutiner kring våra pengar. Banditerna kommer alltid att vara steget före. Såg UG och kan inte smälta den känslokyla grabbarna visade mot gamlingar.
  ÖLANDSKRAMAR

  Svara
  • stina.widerholm@gmail.com'

   Bra tips!

   Svara
   • Instämmer!

    Svara
  • Kloka råd! Tack och stor kram!

   Svara
 9. stina.widerholm@gmail.com'

  Ska man kommentera eller läsa kommentarer, måste man välja kategorier, gå längst ner till senaste inlägg och kommentarer, för att se dem. Inte så smidigt och säkert därför det är färre kommentarer nu. Tycker också du prioriterar instagram numera, tror vi är många här på bloggen som vill se resultatet av renoveringen och är nyfikna på hur du/ni bor nu.

  Svara
  • Jag förstår och jag lovar det kommer men det kräver betydligt större insats av mig att blogga så därför har det blivit mest instagram. Om du istället klickar dig in direkt på inlägget så behöver du inte gå den krångliga vägen. Det är bara om du är på min startsida som det funkar så. Har möte med it på tisdag och ska påpeka detta kluriga igen. Stort tack för att du är kvar hos mig ändå. Kram Å

   Svara
 10. alessiotjorven@gmail.com'

  Det går att låsa bankkort för internetköp och utlandsköp med ett klick på banken. Svårt att klara sig utan kort I dagens tider och stora risker med kontanter också. Bedragarna blir skickligare och skickligare. Bra att inte ha mer pengar än man behöver på sitt kort. Parkera pengar på ett annat konto, fyll på när det behövs. En pensionär behöver oftast inte så många tusenlappar, kan lägga mycket på autogiro, e-faktura, etc. Många företag tar inte emot kontanter. Finns även gratis kontokort med 40 dagars kredit. Då hamnar allt som en räkning. Då kan man bestrida köp som är orimliga, i de flesta fall får man rätt. Men händer det att köp görs så måste kortet också spärras. Jag är inte säker på att inte jag kan drabbas trots stor kunskap. De de där ormarna är skickliga. Mitt kort blev kapat, ingen vet hur. Rörde sig “bara” om 400 kr, men obehagligt. Jag lämnar aldrig ut mitt kortnummer, men för att kunna ha c-more var man tvungen att lägga in kortnummer. 400 kr försvann, någon hade öppnat ett nytt konto och försökt köpa mer. C-more hävdade att de aldrig ser kortnummer, ingen vet hur detta gick till. Den ovissheten är värre än pengarna. Enda stället jag hade kortet registrerat på. Omodernt att kräva kortnummer, jag handlar bara mot faktura, Klarna och liknande. En lördag ringde banken, någon hade försökt använda mitt kort, han frågade om han skulle spärra kortet. Han frågade inte om kortnummer eller personnummer. Så det var på riktigt. Jag fick tillbaka mina 400 kr som hamnat på c-more, tog massor av timmar. Polisanmälan, personligt besök på banken, etc. Hade hellre låtit bli, 400 kr, ingen jättesumma. Sedan finns det de som utger sig för att vara hemtjänst, polis och annat. Inte lätt att veta, ständigt nya ansikten i kommunens hemtjänst. Lätt att vara godtrogen när det ringer på dörren, jag vet, har trygghetslarm, batteri och annat ska bytas, de ringer inte ens i förväg. Nära anhöriga hade först kommunens hemtjänst, 20 olika personal på en månad, inget fungerade, anhörig höll på att dö, ingen uppmärksammade att det började bli trycksår, ingen såg förändringen. Till slut ett djupt sår ner i benet i ryggslutet. Mer och mer trycksår. Blodförgiftning, lunginflammation, etc pga det. Anmälde till IVO, fick rätt. Orkade inte “hålla käften” Sedan gick det utför, skadan de ignorerade slutade med att anhörig gick bort efter något år. Med 20 personer ser ingen om den gamla förändras och försämras. Likadant med annan anhörig. Min syster hittade honom nerkissad, kunde inte andas, hade inte fått sin medicin. Jag hade lagt en syremätare vid sängen med en STOR skylt att syret skulle kollas vid andnöd. Bara att stoppa in fingret i ett hål, den startar själv, behövs ingen kunskap. Användes aldrig, skrev gränsvärde också. Han åkte ambulans till lasarettet, kom aldrig hem igen.

  Anhörig 1, med trycksår så bytte vi till ett litet privat hemtjänstbolag här i Växjö. Fantastiskt bra, vilken kärlek och omtanke. Anhörig 2 var envis, var arg på kommunen, men ville inte byta hemtjänst. När vi fick honom att byta dog han på lasarettet. Det hade aldrig blivit så med det lilla privata hemtjänstbolaget. Varför kan inte kommunens hemtjänst fungera lika bra? Kändes som om kommunens hemtjänst varje dag drog lott om vilken vårdtagare de skulle till. Inget ont om kommunens personal, det är organisationen det är fel på. Och kommunens “matlådor” Att kalla det för mat är en överdrift, totalt, totalt vidrigt! Tror att många tror att privat hemtjänst är dyrare än kommunens. Kostar exakt samma summa, räkningen kommer från kommunen även om hemtjänsten är privat. Kommunens handläggare kartlägger behov och insatser, vilken hemtjänst man ska ha bestämmer man själv. Behöver man matdistrubition, där slutar valfriheten, tyvärr. Man är tvingad att välja kommunens oätliga mat. Så var det med den valfriheten, det pratar ingen om. Jo, man kan ha tur och få mat av anhöriga. Eller frysmat från affären, inte så nyttig men ätbar. Den bästa maten är den som äts. Kan hoppas att kommunens mat är bättre nu än för 2 år sedan.

  Nu pratade de om att de på vårdboende bara ska få en halv smörgås, det ska sparas. Vad händer, hur kunde det bli så här? Ett äldreuppror? Men vi kan trösta oss med en ful jättekoloss till kommunhus, där fattades inte pengar. På olika boenden får de inte fina nya möbler. En ihoptejpad kontorsstol, allt rasar samman, renoveras inte, personalen sliter sig sjuka. Men i Sverige finns inte sjuka, bara lata, så de står utan sjukpenning och rehab efter en kort tids sjukskrivning, tyvärr har sjukdomar ingen tidsgräns och knappt rehab heller. Vad sysslar man med? Allt hänger ihop. Utbildad, engagerad personal som har tid med de som de ska vårda, inte bara akutåtgärder. Högre bemanning så att personalen inte blir sjuka. Bra och god mat, inte den sörja som kommunen erbjuder dyrt nu. Personalen som lagar maten måste lyftas, tillräcklig bemanning, bli sedda så att de får en glöd att laga god, vällagad mat med kryddor. “Man får krydda själv” blev svaret. Men kryddor måste finnas med när maten lagas, att kryddas efteråt funkar inte, hamnar liksom bara “på ytan” inte i hela maten. Potatisen kräver motorsåg. Det går att laga bra kylmat, varför gör man inte det? Äldre har ofta sämre smaksinne, kräver mer smak. Grå och tråkig mat. Fågel, fisk eller mittemellan? Det får man läsa sig till, allt ser likadant ut. Vem har då ansvaret för att gamla och funktionsnedsättning ska ha det bra? Ytterst är det kommunens ansvar. Det krävs mer pengar, mycket, mycket mer pengar. Men det handlar om en tyst grupp, som inte kan föra sin egen talan. De har knegat och slitit i ett helt liv, detta är “tacken” Är det inte bättre den dag jag behöver hjälp, då avslutar jag hellre mitt liv själv. Det finns goda exempel, äldreboenden där maten lagas på plats, personal som uppmuntras till vidareutbildning och de brinner för sitt jobb. Men glöden slocknar ofta. Usla arbetstider, låg lön, etc. Då sitter man hellre och plockar skruvar i påsar i 8 timmar.

  Ja, jag skriver mycket. Men så ovärdigt hur många gamla behandlas. Vi har bara nu och framåt. Nu kan det väl inte bli sämre? Jag tror att det kan bli bättre om alla samverkar, från politiker, ner på “golvet”. Politiker vet inte hur det fungerar på golvet, möjligtvis ett kort studiebesök, speciellt när det är val. Gräsrötterna vet inte vad politiker och tjänstemän gör. Beslut fattas ovanför deras huvuden. Handlar om politik. Men inte partipolitik. Spelar ingen roll vem som styr, jo det finns skillnader, jag vill inte gå in på det nu, men på det stora hela spelar partipolitiken ingen roll. Är det så här vi vill ha det på gamla dagar? Jag betalar gärna en extra krona i skatt om det går till vård, skola och omsorg. Men det handlar inte bara om pengar, de måste användas rätt också. Jag har numera inga gamla i min krets, men man kan bry sig om andra än sig själv också.

  Det började med ett betalkort, slutar med en uppsats om hur gamla, funktionsnedsättning och äldre behandlas. Men allt hänger ihop, det finns en röd tråd genom allt detta. Vi måste behandla gamla värdigt. Jag har sett superbra hemtjänst, men motsatsen också. Jag är inte negativ, tvärtom. Men jag är är realist också, ser den onda verkligheten också. Och den verkligheten gör ont, mycket, mycket ont, även om den inte berör mig nu. Ska det vara så här så vet jag inte om jag vill bli gammal och så skröplig att jag inte klarar mig själv. Men låt oss fokusera på det goda och strida för att det ska bli bra för alla, även gamla och sjuka.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du gillar kanske även…

Livsstil

Fettsmältning och Träningsläger

Eftersom jag är lite lat av naturen gillar jag när jag kan få lite hjälp på traven och efter att ha lagt på mig ett några "sambokilon" kände jag att det var dags att dra i handbromsen och hitta tillbaka till en mer hälsosam livsstil med sikte på beach 2024! Därför...

Läs mer

Livsstil

Upplev Gdansk

Du kanske vet att familjen har en härlig lägenhet i hjärtat av Gamla stan i Gdansk? Faktum är att den ligger mitt på długi targ (den mest besökta gågatan som betyder ungefär "lång marknad"). Varför är inte svårt att förstå eftersom det året om myllrar av människor,...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Träskor och Svensexa

Som utlovades i förra avsnittet av vår podd avslöjar SuperSyrran vad som var orsaken till att hon blev utslängd och portad från Växjö Lakers finalmatch. Något som får SnyggBrorsan att berätta om snefylla, en kluven kavaj och offentlig urinering. Dessutom meddelas...

Läs mer

Livsstil

MammaBarn Lördag

Hela dagen har jag gått runt med ett ganska löjligt leende i ansiktet och kärlek i hjärtat efter ett dygn tillsammans med min bästis Mia och våra söner/gudsöner som också är bästisar! Igår hämtade jag upp Mia och Wille vid Alvesta tågstation och vår årliga mamma...

Läs mer

Livsstil

Grattis Älskade Tim

Vart tog åren vägen? Min lille pojk har vuxit upp till en MAN som har fast jobb, en stor lägenhet, världens finaste flickvän och fyller 22 år idag! Och vet du vad? Jag ÄLSKART! Mycket mer än de omtumlande och kaotiska småbarnsåren med blöjor och hjärtoperationer!...

Läs mer

Livsstil

Maginfluensa

Idag har det inte varit muntra miner på Kullen, alltså berget som mitt hus ligger på. Efter koppen med morgonte tog det nämligen inte många minuter innan verkmästaren i magen drog i nödbromsen och öppnade slussarna. Först trodde jag att det var de festliga dagarna...

Läs mer

Livsstil

Jävla HÄXOR

Jag är så arg att jag kokar! Minns du att jag skrev att min dementa mor ringt någon horoskoplinje och fått en telefonräkning på över 5 000 riksdaler?! Nu har brorsan och jag, med hjälp av vår ömma moders telefon, lyckats klura ut vem/vilka fanskapen är som har...

Läs mer

Livsstil

En Jobbig Jävel

Ibland undrar jag vart mänskligheten är på väg och vart empatin och medmänskligheten har tagit vägen? I veckans poddavsnitt av SnyggBrorsan & SuperSyrran berättar jag om vad som nyligen inträffade, framför mig i kön till kassan på ett stort matvaruhus- Eftersom...

Läs mer

Livsstil

Lynchstämning

Älsklingen och jag konstaterade just att det typ fortfarande är påsk, eftersom halva landet fortfarande har påsklov och att veckan startade med en påskdag, och därför är det fortfarande tillåtet att äta påskgodis. Så därför har vi just ringt in brorsan för att...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Klamydia, Hockey och Påskplanering

Det är på landet det händer med allt ifrån klamydiatest till samhällsföreningens årsmöte och smörgåstårtans vara eller icke vara.. Av respekt för "mänskligheten" påtalar syskonen vikten av snälla tankar och goda gärningar. Något som tar dem osökt vidare till...

Läs mer