30 mars, 2024

Påskafton – Mitt emellan Sorg och Glädje

Påskafton är i kristen tradition en “tom” dag, lördagen efter långfredagen, mitt emellan sorg och glädje. Detta beror på att Jesus ligger i graven och lärjungarna har låst in sig i rädsla för dem som låg bakom avrättningen. Svenska kyrkan håller inga gudstjänster förrän tidigast sen kväll/påsknatten för att fira Jesus uppståndelse på påskdagen. Påsken börjar vid midnatt. 

För vår ömma moder passerar påsken dock ganska obemärkt eftersom den förbaskade demenssjukdomen gör att hon har ett närminne a´la guldfisk. Igår hade de t ex en stor påsklunch på boendet och jag har t o m sett instagramklipp där mor spelar piano för de andra hyresgästerna. Men när jag frågar henne om lunchen har hon ingen aning om varken den, vad hon bjöds på eller att hon höll konsert.

Eftersom min bror och jag fått rådet att inte ta hem vår ömma moder till föräldrahemmet, som läget är nu, bestämde vi oss för att ta ut henne på restaurang i dag. Två gånger ringde jag för att påminna henne om att hoppa över lunchen på boendet, men när jag kom för att hämta henne hade hon precis tryckt i sig både lammstek med potatiskaka och efterrätt. Något hon beklagade sig över hela vägen till restaurangen, och tyckte att någon borde stoppat henne från…

Väl på plats var lunchen glömd och vår lilla mamma berättade hur hungrig hon var efter att bara ha ätit en liten macka till frukost. Trots att jag vet att hon hoppade över frukosten p g a huvudvärk…

På något sätt är det enda härligt att hon är så otroligt nöjd i stunden när vi är tillsammans. Och efter att ha satt i sig lunch nummer två var hon även belåten med att åka hem igen för att vila en stund.

Vi kom dock överens om att sätta lite påskliljor på vår fantastiska fars grav innan vi lämnade av mor. En grav hon enligt enligt utsago “håller god ordning på och besöker flera gånger i veckan”. Märkligt då att vinterkransen fortfarande låg kvar…

Så trött som mamma var när jag följde henne till lägenheten, trodde jag att hon skulle slockna direkt. Men när hon fick höra att kompisarna var och fikade i “Näckrosen” blev hon pigg som en lärka igen. För inte fanken ville hon missa efterrätten!

Herregud vad det värker i mitt bröst att mor inte är hos oss ikväll och framförallt imorgon, när vi ska köra stor påskmiddag med familjen i “hennes hus”. Men det man inte vet har man inte ont av? Eller? Kram Å

10 Kommentarer

 1. anetteviolacarlsson@icloud.com'

  Känner med er och förstår din känsla , man vill ha sina nära och kära hos sig , men tror ändå att din kära mor har det bra i sin lilla värld ❤️

  Svara
  • Tack, ja man hoppas ju det. Kram

   Svara
 2. eva@glofin.se'

  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  Svara
  • Tack fina!

   Svara
 3. katarina.carlsson@hotmail.se'

  Åh….vad jag lider med dej. Vet exakt….men er mamma har det bra I sin bubbla. Min mamma hade det. Men det är en j***a jobbig anhörigsjukdom

  Kram från Katta

  Svara
  • Ja det är verkligen en förskräcklig sjukdom. Kram på dig!

   Svara
 4. evaakesdon4@gmail.com'

  Verkar som en bra påsk med tanke på omständigheterna.

  Svara
  • Jodå, mer bra än dålig i alla fall. Kram

   Svara
 5. anki_goran@hotmail.com'

  Ja du Åza, det är inte lätt att bli gammal och dessutom drabbas av demens som gör att man tappar kontrollen både över sig själv och saker runt omkring. Jag tror ändå att det är jobbigare för er som både ser och är medvetna om hur glömskan drabbar och ställer till det för henne. Förhoppningsvis lider hon mindre av det och tycker att hon har det ganska bra även om hon blir arg över saker ibland. Det är absolut rätt att ni inte tar hem henne till sitt gamla hem för det river bara upp saker i hennes huvud och så blir hon orolig. Hon är säkert tryggast om hon får vara där hon bor nu och bara åka med på lite utflykter ibland. Sköt om er och ha det så gott det går, kram kram 💖.

  Svara
  • Tack finaste Anki. Jag tror som du, även om det gör ont. Stor kram till dig.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du gillar kanske även…

Livsstil

Fettsmältning och Träningsläger

Eftersom jag är lite lat av naturen gillar jag när jag kan få lite hjälp på traven och efter att ha lagt på mig ett några "sambokilon" kände jag att det var dags att dra i handbromsen och hitta tillbaka till en mer hälsosam livsstil med sikte på beach 2024! Därför...

Läs mer

Livsstil

Upplev Gdansk

Du kanske vet att familjen har en härlig lägenhet i hjärtat av Gamla stan i Gdansk? Faktum är att den ligger mitt på długi targ (den mest besökta gågatan som betyder ungefär "lång marknad"). Varför är inte svårt att förstå eftersom det året om myllrar av människor,...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Träskor och Svensexa

Som utlovades i förra avsnittet av vår podd avslöjar SuperSyrran vad som var orsaken till att hon blev utslängd och portad från Växjö Lakers finalmatch. Något som får SnyggBrorsan att berätta om snefylla, en kluven kavaj och offentlig urinering. Dessutom meddelas...

Läs mer

Livsstil

MammaBarn Lördag

Hela dagen har jag gått runt med ett ganska löjligt leende i ansiktet och kärlek i hjärtat efter ett dygn tillsammans med min bästis Mia och våra söner/gudsöner som också är bästisar! Igår hämtade jag upp Mia och Wille vid Alvesta tågstation och vår årliga mamma...

Läs mer

Livsstil

Grattis Älskade Tim

Vart tog åren vägen? Min lille pojk har vuxit upp till en MAN som har fast jobb, en stor lägenhet, världens finaste flickvän och fyller 22 år idag! Och vet du vad? Jag ÄLSKART! Mycket mer än de omtumlande och kaotiska småbarnsåren med blöjor och hjärtoperationer!...

Läs mer

Livsstil

Maginfluensa

Idag har det inte varit muntra miner på Kullen, alltså berget som mitt hus ligger på. Efter koppen med morgonte tog det nämligen inte många minuter innan verkmästaren i magen drog i nödbromsen och öppnade slussarna. Först trodde jag att det var de festliga dagarna...

Läs mer

Livsstil

Jävla HÄXOR

Jag är så arg att jag kokar! Minns du att jag skrev att min dementa mor ringt någon horoskoplinje och fått en telefonräkning på över 5 000 riksdaler?! Nu har brorsan och jag, med hjälp av vår ömma moders telefon, lyckats klura ut vem/vilka fanskapen är som har...

Läs mer

Livsstil

En Jobbig Jävel

Ibland undrar jag vart mänskligheten är på väg och vart empatin och medmänskligheten har tagit vägen? I veckans poddavsnitt av SnyggBrorsan & SuperSyrran berättar jag om vad som nyligen inträffade, framför mig i kön till kassan på ett stort matvaruhus- Eftersom...

Läs mer

Livsstil

Lynchstämning

Älsklingen och jag konstaterade just att det typ fortfarande är påsk, eftersom halva landet fortfarande har påsklov och att veckan startade med en påskdag, och därför är det fortfarande tillåtet att äta påskgodis. Så därför har vi just ringt in brorsan för att...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Klamydia, Hockey och Påskplanering

Det är på landet det händer med allt ifrån klamydiatest till samhällsföreningens årsmöte och smörgåstårtans vara eller icke vara.. Av respekt för "mänskligheten" påtalar syskonen vikten av snälla tankar och goda gärningar. Något som tar dem osökt vidare till...

Läs mer