24 november, 2022

De sista dagarna på Jorden

Snälla väck mig, stryk bort mina tårar och säga att det bara är en dröm. En hemsk mardröm.

Så har jag känt varje dag sedan den 30 oktober då min fantastiska far gick ur tiden.

Imorgon är det dags för begravning i Moheda kyrka och det kommer bli en storslagen sådan. Precis som pappa önskade. Begravningsentreprenören har meddelat att minnesstunden i församlingshemmet efteråt är fylld till bristningsgränsen och att det inte finns plats för en enda själ till. Precis som pappa önskade.20221105_165906Det kommer bli fint, det kommer bli bra. Allt kommer så småningom bli bra. Även om det känns smått otroligt just nu.

Jag har lovat dela med mig av Kents sista dagar på Jorden och med en titt i backspegeln har jag landat i att för pappas skull, var det sannolikt bra att det gick fort. Men för oss som är kvar, är det ofattbart.20221011_152315Bilden ovan togs bara 2,5 vecka innan pappa vandrade vidare. Då var han inlagd på onkologavdelning 40 och bedyrade att slaget var långt ifrån förlorat, trots att vi nyss fått besked om att det sannolikt handlade om månader eller veckor.20221016_120220Min obotliga optimist till far skulle mot alla odds fira många fler jular tillsammans med oss. Men det blir ju inte så. Bilden ovan är den sista på oss fyra tillsammans.20221016_120421På onsdagen, samma vecka som han lämnade oss, fick han t o m lämna lasarettet. Med hjälp av arbetsterapeuter, biståndshandläggare och hemsjukvården hade jag roddat med alla tänkbara hjälpmedel för “vård i hemmet”. Och alla var eniga om att det väntade en bättre period för pappa. Men alla hade fel.

Natten till torsdagen blev nämligen en mardröm, eftersom pappa hade fruktansvärd ångest och oro. Trots mega många insomningstabletter, lugnande mediciner och sömntabletter, sov han inte en blund. Och efter att ha ramlat ur sängen och kasat på ändan nerför trappen (trots att vi satt upp en barngrind) insåg även pappa att situationen var ohållbar. Så på eftermiddagen körde lillebror honom till korttidsboende i Grimslöv. 20221029_122256På fredagen var han dock väldigt bestämd med att han ville åka hem och jag gjorde verkligen mitt yttersta för att lösa det. Men det visade sig vara ett omöjligt uppdrag en fredag efter 15. Han lugnade sig dock när jag berättade att vi fått ett löfte om att han skulle få åka hem så snart man fått ordning på sömnen igen och på kvällen sov han så djupt, att vi alla trodde att det vänt!20221029_145057På lördagen besökte mamma, Tim, jag och hundarna pappa och då var han väldigt medtagen. Han såg dessutom ganska annorlunda och uppgiven ut. Bilden ovan är den sista jag tog på honom när han fortfarande var vid medvetande.

Han mumlade då något om att komma hem igen och att han önskade sig ett glas vin på lördag och söndag. Det hade nämligen Doktor Narbe lovat var okej.  Jag förstod inte då att han det han försökte förmedla var att han nog inte skulle komma hem igen… Med facit i hand har jag fruktansvärt dåligt samvete för att jag inte hade med mig något vin på lördagen men jag lovade komma tillbaka  på söndagen.20221029_122647Men på förmiddagen, när mamma och jag stod resklara vid bilen, ringde de från Grimslöv och sa att min fantastiska fars liv sannolikt gick mot sitt slut.

När vi kom till korttidsboendet var pappa okontaktbar och andades tungt och rossligt. Vi fick då veta att timmarna var räknade MEN att han sannolikt hörde allt vi sa. Varpå jag ringde alla jag kunde komma på och lät dem prata med pappa på högtalartelefon eller komma förbi för ett avsked. Det blev faktiskt väldigt fint. Flera av de närmaste var på plats, fd. anställda tackade honom för allt han gett och någon sjöng t o m en psalm i luren.

Klockan 14:48 drog så min fantastiska far sitt sista andetag och lämnade jordelivet lugnt och stilla, omgiven av kärleksfulla vänner och familj, 20221030_165141Sorgen är verkligen OUTHÄRDLIG men allt var sagt mellan oss, så inget av det jag kommer säga på morgondagens minnesstund skulle på något sätt komma som en överraskning för min fantastiska far. Han visste hur älskad han var och hur saknad han är.20221030_160837Något som tröstat mig mycket är det fantastiska meddelandet jag fick från min “häxa” morgonen efter.

“God morgon vännen. Hoppas att du har kunnat sova lite i natt.
Jag gjorde en liten ritual för er och Kent i går.
Jag pratade med min lärare om hur jag skulle göra. Även hon tonade in på din pappa och kände bara lättnad, ljus och värme. Hans kropp och själ var förberedd även om hans ego inte ville lämna.
Han gick vidare väldigt fridfullt.
Det jag såg var att han i tur och ordning tog farväl av er alla och att han sen gick in i ljuset.
Jag la även en stund till att skicka healing till dig.
Ta nu lite tid för dig själv och tillåt dig att sörja och landa i det som hänt. Var rädd om dig.
Älskar dig! Jag finns här om du behöver prata.”20221031_212938Efter att vi alla sagt farväl till pappa samlades vi hemma hos lillebror Fredrik tillsammans med barnbarnen och en av mammas systrar med man. Vi grät, mindes, kramades om vartannat och även om det inte lindrade sorgen så var det skönt att dela den.20221030_221704Imorgon blir en oerhört tuff dag, MEN den kommer bli precis som min fantastiska far önskade. Var med oss i tanken och dela gärna sorgen med oss. //Familjen Brennander20221031_180900 Ps. Enligt min amatörmässiga bedömning var det faktiskt inte cancern som till slut tog kol på min fantastiska far. Det var bristen på sömn, mat och den förskräckliga oron han levde med de sista veckorna. Det i kombination med ett minst sagt intensivt liv och att han avverkat minst nio liv sedan tidigare, tror jag var nådastöten.

21 Kommentarer

 1. mariapersson3428@gmail.com'

  Usch ja … ta hand om er och krama varandra lite extra imorgon💔

  Har ju tyvärr gått igenom detsamma med inte mindre än 5 familjemedlemmar på kort tid och ytterligare en annan tråkig historia efter det😢
  Kan nog säga detsamma om svärmors död. Den berodde såklart på cancern men det var Covid som tog det sista ur henne efter att vi inte fick hälsa på henne på hennes boende😢

  Kram Maria🌸

  Svara
 2. c.gjardman@telia.com'

  Jag beklagar er stora förlust 😢❤️❤️

  Svara
 3. evajansson1@live.se'

  Tänker på er❤️kram❤️

  Svara
 4. lotta651@outlook.com'

  Är med er i mina tankar ❤️

  Svara
 5. maria.giannourakis@nikomeli.se'

  Så ledsamt och sorgligt 💔 Fasar för den dag jag själv skall tvingas ta farväl av mina föräldrar.
  Tänker på er alla imorgon ❤️ Jag är säker på att Kent sitter och tittar på, med Inez i knäet.

  Svara
 6. asa@bygren.se'

  ❤️

  Svara
 7. annette.stenstrom@icloud.com'

  Finaste, ni är med i tankarna❤️. Det är som du säger Livet…. och det är tufft emot oss ibland. Ta hand om er ❤️

  Svara
 8. marie.miletti@gmail.com'

  Tänker på er❤️ Var rädd om dig, det är tungt att förlora en förälder❤️

  Svara
 9. bloggensinfo@gmail.com'

  Jag beklagar sorgen så djupt fina du ❤️ som jag lider med dig när jag läser din text 🙏🏽 må han vila i frid 💫

  Svara
 10. berit.cwarg@allt1.se'

  Jag delar och förstår din sorg! Kram på dig och efter begravningen (som är det jobbigaste man kan gå igenom!) ska du se att sorgen ändrar skepnad och blir lättare att leva med ♥

  Svara
 11. mammamia74@hotmail.com'

  Varma tankar och kramar till er i er tunga situation!
  Ta väl hand om varandra!

  Svara
 12. mammsensdagbok@gmail.com'

  Beklagar verkligen ❤️ Ta hand om dig och er 🤗

  Svara
 13. allouaneagneta@yahoo.com'

  🧡

  Svara
 14. anitaki1@hotmail.com'

  Jag lider med er och dig <3 Min fina pappa gick vidare i juli i år och jag fattar det inte fortfarande. Begravningen kommer att bli tuff men också ett värdigt och fint avsked. Tills ni ses igen så hoppas jag du får lite ro och frid <3

  Svara
 15. kexen@ka-net.dk'

  ❤️❤️❤️❤️ Han är med er överalt

  Svara
 16. sippan14@live.se'

  All kärlek och omtanke till familjen ❤️

  Svara
 17. christina.andersson1969@gmail.com'

  Har tänkt på er hela dagen❤️Varma kramar❤️

  Svara
 18. nattensmdagen@live.se'

  Fina Kent och så otippat. Nu har han det lugnt och bra tror jag och tillsammans med Inez. Till Maria persson: Nu i efterhand är det fruktansvärt att man inte tilläts att träffa sina, har du funderat på varför och vad gjorde de egentligen med de? Usch så många om gått bort det senaste jag undrar vad det beror på. Unga som gamla.

  Svara
 19. elisabethareblad@gmail.com'

  Varma tankar❤️

  Svara
 20. kat.gillberg@gmail.com'

  Jag tänkte på dig hela dagen igår. Jag hade ju förmånen att träffa din pappa vid ett flertal tillfällen och jag förstår att det blir tufft för er att leva vidare utan honom, han var verkligen något alldeles extra ♥️

  Svara
 21. hilmasvensson@hotmail.com'

  Så vacker sång du lagt på Instagram. Man fick rysningar. Styrkekramar

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du gillar kanske även…

Livsstil

Gunilla Persson – Allt Ljus på Mig

Vi har det fortsatt bra i fjällen och alla skippade sista åket idag men Mr X, som opererades i torsdags, blir kvar på lasarettet över helgen! Men nog om oss för ikväll går ju Melodifestivalens fjärde deltävling av stapeln i Eskilstuna och jag vågar påstå att det är...

Läs mer

Livsstil

Två Trauman

Är det inte det ena så är det det andra säger man ju ofta och sportlovsveckan är inget undantag... Redan första dagen ställdes vi inför TVÅ TRAUMAN i den närmaste kretsen. Det ena lite värre än det andra och det är upp till dig att värdera vilket som är värst......

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Hjärtan, Lip Flip, Plattröv och Mello

Hjärtligt känslosamt och härligt när podden gästades av min hjärtopererade son Tim på Alla Hjärtans dag! Denna veckan pratar vi också om min Lip flip, SnyggBrorsans plattröv, Melodifestivalen och en hel del annat knas signerat SnyggBrorsan såklart... Lyssna gärna!...

Läs mer

Livsstil

Mellofest följt av Sportlov i Fjällen

Jag har sååååå mycket att berätta från efterfesternas efterfest när det blev dubbelseger för Cazzi Opeia i Melodifestivalens tredje deltävling i Växjö, och inte desto mindre om hur jag hamnade på Gunilla Perssons högst privata förfest... Men först av allt vill jag...

Läs mer

Livsstil

Så tippar jag Deltävling 3 i Melodifestivalen

Om några timmar drar Melodifestivalens tredje deltävling igång på riktigt i Växjö och efter att ha varit på plats vid gårdagens genrepetition i Vida Arena kommer här min bedömning av bidragen och hur jag tror de kommer placera sig. Så håll i dig, nu köööör vi! 1....

Läs mer

Livsstil

Gynning, Berg, Gustafson och Meltzer

Ikväll har jag varit på genrepetition av Melodifestivalens tredje deltävling som sänds från Växjö och gissa vad?! Deltävling 3 har inte bara det starkaste startfältet hittills... Förutom bättre låtar och Björn Gustafsson får Carina Berg dessutom sällskap av...

Läs mer

Livsstil

Repetitioner i Melodifestivalen Deltävling 3

Idag drog repetitionerna igång för artisterna i deltävling 3 och eftersom den går av stapeln i Växjö var jag självklart på plats i Vida Arena! Artisterna som tävlar är i nämnd ordning Jacquline med låten Effortless. Clara Klingenström ned låten Aldrig mer. Kim...

Läs mer

Livsstil

Alla Hjärtebarns dag

I skrivande stund står mitt hjärtebarn i köket och steker schnitzlar till vår Alla hjärtans dag middag. Dealen är att jag handlar och fixar alla tillbehör (pommes, fetaostsallad och bearnaisesås) samt att han panerar och steker schnitzlarna (med hjälp av...

Läs mer

Livsstil

Smaken är som Baken i Mello Cirkusen

Kära vänner, om ni frågar mig har en av årets mest spännande och härliga veckor dragit igång. Och då syftar jag inte bara på Alla Hjärtans dag utan desto mer på att Mello cirkusen äntligen är tillbaka i min hemstad Växjö. Och jag ÄLSKAR det! Men innan jag går in på...

Läs mer

Recept

Handbok för Husmödrar och Italiensk Kyckling

Lovar, lovar, lovar att före- och efterbilder kommer upp här också men till er som tycker det är trist att jag bara lägger upp klipp från huset på Instagram, är den enkla förklaringen att det kräver betydligt mindre insats att filma en snutt i stunden, än att...

Läs mer