8 januari, 2021

Kycklinggratäng med Gorgonzolasås, Timjan, Tomat, Bacon och Vitlök

Eftersom jag ändå “tappat det” och har tre dagar på mig att frossa loss innan jag börjar mitt nya liv måste jag få dela med mig av en supergod pastarätt jag experimenterade fram tidigare i veckan. Jag skulle faktiskt t o m vilja påstå att den är den perfekta fredagsmys rätten. Sonen jublade och jag åt alldeles för mycket av denna kycklinggratäng med gorgonzolasås. Smaklig spis och trevlig helg! //Å20210103_201747Kycklinggratäng med Gorgonzolasås (och mycket mer)
4 port
800 g kycklingfiléer
1 paket bacon
1 vårlök (purjo funkar säkert också bra)
3-5 vitlöksklyftor
2 dl cremé fraiche
2 dl matlagningsgrädde
100 g gorgonzola
1/2 dl vitt torrt vin
1 msk kycklingfond
3-4 msk sweet chilisås
salt, peppar
smör till stekning
10 körsbärstomater
1-2 msk fryst eller färsk timjan
Färskriven parmesanost20210103_201543Gör så här: Klipp bacon och knaperstek utan smör. Lägg åt sidan men spara fettet från baconet i stekpannan. Dela kycklingfiléerna i munsbitar, salta, peppra och fräs på hög värme i baconfettet tills de fått färg runtom. Finhacka vårlöken och låt den fräsa med en kort stund på slutet. Lägg kycklingfräset i en ugnssäker form. Blanda grädde, cremé fraiche, kycklingfond och vitt vin i stekpannan. Koka upp. Pressa i vitlöksklyftorna och låt gorgonzolan smälta. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt, peppar, timjan och sweet chilisås. Häll såsen över kycklingfräset. Strössla över bacon och garnera gratängen med halverade körsbärstomater. Koka pasta (gärna snäckor typ Lumaconi) samtidigt som gratängen går färdigt i ugn c:a 20 minuter. Servera med sallad, pasta och färskriven parmesan. Njut!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du gillar kanske även…

Livsstil

Fettsmältning och Träningsläger

Eftersom jag är lite lat av naturen gillar jag när jag kan få lite hjälp på traven och efter att ha lagt på mig ett några "sambokilon" kände jag att det var dags att dra i handbromsen och hitta tillbaka till en mer hälsosam livsstil med sikte på beach 2024! Därför...

Läs mer

Livsstil

Upplev Gdansk

Du kanske vet att familjen har en härlig lägenhet i hjärtat av Gamla stan i Gdansk? Faktum är att den ligger mitt på długi targ (den mest besökta gågatan som betyder ungefär "lång marknad"). Varför är inte svårt att förstå eftersom det året om myllrar av människor,...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Träskor och Svensexa

Som utlovades i förra avsnittet av vår podd avslöjar SuperSyrran vad som var orsaken till att hon blev utslängd och portad från Växjö Lakers finalmatch. Något som får SnyggBrorsan att berätta om snefylla, en kluven kavaj och offentlig urinering. Dessutom meddelas...

Läs mer

Livsstil

MammaBarn Lördag

Hela dagen har jag gått runt med ett ganska löjligt leende i ansiktet och kärlek i hjärtat efter ett dygn tillsammans med min bästis Mia och våra söner/gudsöner som också är bästisar! Igår hämtade jag upp Mia och Wille vid Alvesta tågstation och vår årliga mamma...

Läs mer

Livsstil

Grattis Älskade Tim

Vart tog åren vägen? Min lille pojk har vuxit upp till en MAN som har fast jobb, en stor lägenhet, världens finaste flickvän och fyller 22 år idag! Och vet du vad? Jag ÄLSKART! Mycket mer än de omtumlande och kaotiska småbarnsåren med blöjor och hjärtoperationer!...

Läs mer

Livsstil

Maginfluensa

Idag har det inte varit muntra miner på Kullen, alltså berget som mitt hus ligger på. Efter koppen med morgonte tog det nämligen inte många minuter innan verkmästaren i magen drog i nödbromsen och öppnade slussarna. Först trodde jag att det var de festliga dagarna...

Läs mer

Livsstil

Jävla HÄXOR

Jag är så arg att jag kokar! Minns du att jag skrev att min dementa mor ringt någon horoskoplinje och fått en telefonräkning på över 5 000 riksdaler?! Nu har brorsan och jag, med hjälp av vår ömma moders telefon, lyckats klura ut vem/vilka fanskapen är som har...

Läs mer

Livsstil

En Jobbig Jävel

Ibland undrar jag vart mänskligheten är på väg och vart empatin och medmänskligheten har tagit vägen? I veckans poddavsnitt av SnyggBrorsan & SuperSyrran berättar jag om vad som nyligen inträffade, framför mig i kön till kassan på ett stort matvaruhus- Eftersom...

Läs mer

Livsstil

Lynchstämning

Älsklingen och jag konstaterade just att det typ fortfarande är påsk, eftersom halva landet fortfarande har påsklov och att veckan startade med en påskdag, och därför är det fortfarande tillåtet att äta påskgodis. Så därför har vi just ringt in brorsan för att...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Klamydia, Hockey och Påskplanering

Det är på landet det händer med allt ifrån klamydiatest till samhällsföreningens årsmöte och smörgåstårtans vara eller icke vara.. Av respekt för "mänskligheten" påtalar syskonen vikten av snälla tankar och goda gärningar. Något som tar dem osökt vidare till...

Läs mer