Just nu finner jag mycket ro och inspiration i köket och bland det bästa jag vet är att prova fram nya recept. Ofta plockar jag lite här och lite där och att mitt senaste experiment blev dumplings (gyoza eller wonton) skyller jag helt på Nyhetsmorgon. Tänk att jag aldrig har gjort egna dumplings tidigare. Det var nämligen både löjligt gott och lätt. Så därför vill jag dela med mig av ett par delikata recept på dumplings med fläsk och kyckling tillsammans med en ljuvlig sås. Hoppas det ska smaka! Kram Å
Recepten kan du självklart laga var för sig och då räcker en sats gott och väl till 4 personer och ca 40 dumplings. Självgjorde jag dubbelt upp eftersom de både funkar utmärkt att äta direkt från kylskåpet och att micra.
Till en sats av varje behöver du först och främst 2 x 1 förpackning färdig gyoza deg á 300 gram (50) st. Dessa hittar du i frysdisken hos välsorterade livsmedelsbutiker och det är dessa som gör matlagningen lätt plätt!
Fyllning med kyckling
Blanda noga ihop 400 g kycklingfärs, 1 ägg, 1 riven solo vitlök (eller 4 klyftor), 3 msk riven färsk ingefära, 1 msk finhackad koriander eller persilja, 1 finhackad färsk röd chili och 2 tsk salt.
Fyllning med fläskfärs
Blanda noga ihop 500 g fläskfärs, 50 g finhackad vitkål, 3 tunnskivade salladslökar, 50 g riven färsk ingefära, 1/2 finriven solo vitlök (eller 2 vitlöksklyftor), 1 msk strösocker, 1 msk sesamolja, 1 msk fisksås, 1/2 tsk chiliflakes och 1 tsk salt.
Dippsås
Blanda 3 msk creme fraiche med saften från 2 pressade lime, 1/2 dl japansk soya, 1 msk strösocker och 1 tsk chiliflakes.
Gör så här:
Lägg ut några gyozaplattor i taget och lägg en rågad tesked med fyllning i mitten. Fukta kanterna med lite vatten och nyp ihop uppåt till ett litet knyte. Hetta upp rapsolja i en stekpanna med lock och stek ca 2 minuter innan du tillsätter vatten så det täcker hälften av dina dumplings. Täck stekpannan med lock och låt vattnet koka bort men tag ur pannan innan de bränns vid. Det fungerar även utmärkt att ångkoka ca 10 minuter om du inte vill ha stekyta på dina dumplings.
Servera med den goda dippsåsen och addera eventuellt färdig Hoisinsås och Sweet chilisås. Toppa med sesamfrön och lyxa till det lite extra med smörstekt sparrisbroccoli. Njut!
0 kommentarer