22 juni, 2022

Du kan vara en av fyra som drabbas av Bältros

Betalt samarbete med GSK gällande information om Bältros.

För några år sedan drabbades en familjemedlem av sjukdomen Bältros och innan det hände hade jag faktiskt ingen aning om hur vanligt det är och vilka symptom den ger.IMG_34321Bältros är en virussjukdom som ger ett smärtsamt hudutslag. Bältros orsakas av reaktivering av samma virus som orsakar vattkoppor. Det kännetecknas av en skarp brännande smärta och blåsor, oftast längs med ena sidan av kroppen och kan även förekomma i ansiktet. 1 av 4 i Sverige får Bältros under sin livstid. I allmänhet får man bältros bara en gång, även om man kan få sjukdomen flera gånger. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros!20220508_153129Med tanke på att jag själv är 50 plus har jag börjat fundera på det här med bältros då nästan alla över 50 löper risk att få bältros, oavsett livsstil, kost och träning. Det ENDA sättet att minska risken för sjukdomen är att vaccinera sig!

Har du tur känns det bara lite grann men om du har otur kan det vara väldigt smärtsamt och nervsmärtan kan finnas kvar i många år, som för min släkting.

Om du tillhör de cirka 98 % av den vuxna befolkningen över 50 år som har haft vattkoppor, har du redan viruset i kroppen. Det kan när som helst reaktiveras och risken ökar i takt med den naturliga försämring av immunsystemet som följer med stigande ålder.20220507_111425Återigen, det enda sättet att minska risken för bältros är att vaccinera sig. Så mitt råd till dig är att prata med en vaccinatör om du vill veta mer om bältros och hur du kan skydda dig. Vill du veta mer går du in på www.vaccin.se för mer information om bältros och för att hitta närmaste vaccinatör. Lycka till! //Å

7 Kommentarer

 1. christina.andersson1969@gmail.com'

  Hej Åsa🌸I våras vaccinerade jag mig för bältros.Är 53år och jag har funderat på det ett bra tag,jobbar i vården så har också sett hur sjuk man kan bli av det.Nu känns det bra att ha gjort det🌸Mvh Christina

  Svara
  • DET förstår jag verkligen! Klokt av dig. Kram Å

   Svara
 2. lundgrenchatarina@gmail.com'

  Synd bara att det är så dyrt med det vaccinet…annars hade nog fler gjort det

  Svara
  • Med tanke på vad konsekvenserna kan bli hade man ju önskat att det ingick i den ordinarie sjukvården.

   Svara
 3. mariapersson3428@gmail.com'

  Åhh ja, min mormor hade det och hon var så dålig. Inget man önskar varken sig själv eller någon annan.

  Svara
  • Nej verkligen inte. Visste faktiskt inte att det var så vanligt!!!

   Svara
  • Nej bältros vill man verkligen inte få. Även om namnet är lite vackert.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du gillar kanske även…

Livsstil

Fettsmältning och Träningsläger

Eftersom jag är lite lat av naturen gillar jag när jag kan få lite hjälp på traven och efter att ha lagt på mig ett några "sambokilon" kände jag att det var dags att dra i handbromsen och hitta tillbaka till en mer hälsosam livsstil med sikte på beach 2024! Därför...

Läs mer

Livsstil

Upplev Gdansk

Du kanske vet att familjen har en härlig lägenhet i hjärtat av Gamla stan i Gdansk? Faktum är att den ligger mitt på długi targ (den mest besökta gågatan som betyder ungefär "lång marknad"). Varför är inte svårt att förstå eftersom det året om myllrar av människor,...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Träskor och Svensexa

Som utlovades i förra avsnittet av vår podd avslöjar SuperSyrran vad som var orsaken till att hon blev utslängd och portad från Växjö Lakers finalmatch. Något som får SnyggBrorsan att berätta om snefylla, en kluven kavaj och offentlig urinering. Dessutom meddelas...

Läs mer

Livsstil

MammaBarn Lördag

Hela dagen har jag gått runt med ett ganska löjligt leende i ansiktet och kärlek i hjärtat efter ett dygn tillsammans med min bästis Mia och våra söner/gudsöner som också är bästisar! Igår hämtade jag upp Mia och Wille vid Alvesta tågstation och vår årliga mamma...

Läs mer

Livsstil

Grattis Älskade Tim

Vart tog åren vägen? Min lille pojk har vuxit upp till en MAN som har fast jobb, en stor lägenhet, världens finaste flickvän och fyller 22 år idag! Och vet du vad? Jag ÄLSKART! Mycket mer än de omtumlande och kaotiska småbarnsåren med blöjor och hjärtoperationer!...

Läs mer

Livsstil

Maginfluensa

Idag har det inte varit muntra miner på Kullen, alltså berget som mitt hus ligger på. Efter koppen med morgonte tog det nämligen inte många minuter innan verkmästaren i magen drog i nödbromsen och öppnade slussarna. Först trodde jag att det var de festliga dagarna...

Läs mer

Livsstil

Jävla HÄXOR

Jag är så arg att jag kokar! Minns du att jag skrev att min dementa mor ringt någon horoskoplinje och fått en telefonräkning på över 5 000 riksdaler?! Nu har brorsan och jag, med hjälp av vår ömma moders telefon, lyckats klura ut vem/vilka fanskapen är som har...

Läs mer

Livsstil

En Jobbig Jävel

Ibland undrar jag vart mänskligheten är på väg och vart empatin och medmänskligheten har tagit vägen? I veckans poddavsnitt av SnyggBrorsan & SuperSyrran berättar jag om vad som nyligen inträffade, framför mig i kön till kassan på ett stort matvaruhus- Eftersom...

Läs mer

Livsstil

Lynchstämning

Älsklingen och jag konstaterade just att det typ fortfarande är påsk, eftersom halva landet fortfarande har påsklov och att veckan startade med en påskdag, och därför är det fortfarande tillåtet att äta påskgodis. Så därför har vi just ringt in brorsan för att...

Läs mer

Snygg-Brorsan & Super-Syrran

Klamydia, Hockey och Påskplanering

Det är på landet det händer med allt ifrån klamydiatest till samhällsföreningens årsmöte och smörgåstårtans vara eller icke vara.. Av respekt för "mänskligheten" påtalar syskonen vikten av snälla tankar och goda gärningar. Något som tar dem osökt vidare till...

Läs mer