Något som verkligen älskas här hemma är när jag lagar moules. Då kan sonen nämligen vara ganska säker på att det kommer bjudas på något gott två middagar. Och för den som står i köket är det ju dessutom oerhört smidigt att en huvudråvara som ger två helt olika festmiddagar!
Till helgen brukar jag bjuda på smarrig moules frites på fredagen och pasta med musselsås på söndagen, men det funkar alldeles utmärkt att frysa in spadet från musslorna och laga pastarätten vid ett senare tillfälle också såklart.
En fin första adventshelg önskar jag dig och hoppas det ska smaka. //ÅVinkokta Musslor
2 port
1 nät färska Blåmusslor
2 Schalottenlökar
2 Vitlöksklyftor
1 msk Olivolja
2 1/2 dl vitt Vin/matlagningsvin
1/2 Fiskbuljongtärning
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1/2 dl grovhackad Persilja
Salt och SvartpepparGör så här: Skölj musslorna under kallt vatten. Låt rinna av. Dra bort “skägget” på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sig. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg. Häll på vinet och tillsätt smulad buljongtärning. Låt koka 2 minuter under lock. Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 3–5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden. Ta upp musslorna och varmhåll dem. Koka ner spadet några minuter och tillsätt persilja. Smaka av med salt och peppar. Häll tillbaka musslorna i spadet. Servera musslorna med ett gott bröd och knapriga pommes. OBS! Spara spadet som blir över till nästa rätt!
Pasta med musselsås, räkor och vitlöksfräst Zucchini
2 port
Spadet från musslorna
2 Vitlöksklyftor
1/2 Zucchini
1 msk Olivolja
1/2 dl vitt Vin/matlagningsvin
1/2 Fiskbuljongtärning
1 dl Matlagningsgrädde
1 msk Maizenaredning
1/2 dl Parmesanost
2 dl skalade Räkor
Finhackad Persilja
Salt och SvartpepparGör så här: Skiva zucchinin och skär i halvmånar samt riv vitlöksklyftorna fint. Fräs zucchinin i olivolja och tillsätt vitlöken 1/2 min på slutet. Ställ åt sidan och varmhåll samtidigt som du kokar upp musselspadet och tillsätter vin, fiskbuljongen och grädden. Red med maizena och smaka av med salt och svartpeppar. Koka pastan al dente och häll av hastigt (den får gärna vara ganska blöt) och vänd snabbt ner i såsen. Tillsätt räkor (funkar minst lika bra med t ex lax, burkmusslor eller surimi stix) och värm försiktigt. Servera med riven parmesanost, persilja och den vitlöksfrästa zucchinin.
Men du vad gott. Synd att det bara är jag här hemma som tycker om musslor….
Trevlig kväll, Cina
https://cinaslivsstil.wordpress.com/
Ja det är ju en himla osis. Du får göra ett storkok till dig själv. Kram